Dobra włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie potrawy
Naszym rodakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. czytaj Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film