Dania staropolskie bez ustanku w modzie

Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niesłychanie cenione na całym globie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za lokalne, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Można dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak szablonowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych dań, charakterystycznych dla rozmaitych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak naprawdę niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film